Весна почалася з нового проекту: “Медичний десант” провів обстеження у столичному дитячому садочку

Весна почалася з нового проекту: “Медичний десант” провів обстеження у столичному дитячому садочку

Днями лікарі проекту “Медичний десант” завітали у столичний дитсадок “Дім Реджіо“: педіатри “Kinder Clinic” разом з дитячими кардіологами провели першу в цьому році спільну благодійну акцію – безкоштовним обстеженням дітей.

Педіатр провів профілактичний огляд дітям від 2-х до 6-ти років, його колеги-кардіологи провели УЗД обстеження дітям, які мали скарги на серце, а також тим, кому від народження жодного разу не робили обстеження серцево-судинної системи.

Лікарі завітали до дітей

Лікарі завітали до дітей

“25 дітям провели УЗД-дослідження серця. Виявилося, що близько 10% дітей  ніколи не проходили обстеження серця (УЗД чи ЕХОКГ). Їх батькам дали відповідні рекомендації”, – говорить засновник ГО “Дія в Україні” та учасник проекту “Медичний десант” кардіохірург Назар Озерянський.

Він переконаний, що такий досвід варто масштабувати на регіони України, й було б добре, аби таку практику перейняти й інші приватні та державні дитячі заклади. Практика, коли не діти йдуть до лікарів, а лікарі до дітей – це зручно, комфортно, економить час та сили.

“Часто буває так, що батькам ніколи повести дитину на обстеження до поліклініки, і батьки просто не знають, як правильно оберігати здоров‘я дитини. Базовий рівень медичної культури і освіти у населення досить низький. Також люди часто спокушаються на те, щоб не проходити обстеження, а отримати необхідні дитсадка довідки через знайомих, і тому пропускаються подекуди серйозні захворювання або розвиваються нові”, – констатує він.

Є запит на повторні обстеження в дитсадку

Батьки дітей, які ходять до дитсадка “Дім Реджіо“, були дуже задоволені такою ініціативою і вважають, що такі виїзні консультації педіатрів треба робити на періодичний основі постійно.

За словами керівника і власника дитячого садка “Дім Реджіо” Дар’ї Мудрицької, така акція стала справжньою радістю для дітей, їх батьків та працівників садка.

“У нас побували кардіохірург та УЗД-спеціаліст, а також педіатр з клініки “Kinder Clinic“. Дітей оглянули за бажанням і згодою батьків. Деякі батьки захотіли також самі присутнім на огляді. Спочатку дітей подивився педіатр, а потім їм провели дослідження серця. Для батьків дітей це був дуже приємний бонус від садочка, адже в такому віці дуже мало хто сам доходить до кардіолога. Багато дітей часто бояться людей в білих халатах, але тут все пройшло дуже гармонійно і комфортно, у звичній для дітей атмосфері, з мінімально можливим стресом”, – розповідає Дар’я Мудрицька.

Вона додає: такій волонтерській ініціативі батьки були дуже раді.

“Але за час прийому лікарі встигли подивитися тільки 25 дітей, тому багато хто з батьків дуже хоче, щоб дітей, які не потрапили на прийом, приїхали обстежити знову. Вже зараз я бачу, що запит на таку акцію дуже великий”, – додає вона.

Акцент на профілактиці

Дар’я Мудрицька – не тільки керівник дитячого садка, а й мама. Вона підкреслює: для неї як для мами це було дуже зручно, коли не дитину ведуть до лікаря, а лікар приїжджає до дитини, щоб тут же дати професійну консультацію. Такі акції також налагоджують довірливі відносини між садком і дітьми, каже вона.

“З одного боку, це не опція дитячого садка, а з іншого – прекрасна можливість вибудувати довіру між лікарями, дитсадком, батьками. З огляду на екологію та інші фактори, на сьогодні дуже багато дітей страждає різними захворюваннями. На жаль, в Україні поки що не щеплена практика планових обстежень. До лікаря більшість з нас звертається лише тоді, коли є якась проблема. Але профілактичні огляди можуть запобігти багатьом проблемам на ранніх стадіях”, – каже вона.

Відсутність планових обстежень керівник пояснює величезною недовірою до медицини у населення. Але такі акції – прекрасна можливість вибудувати цю довіру і налагодити хороші відносини між всіма сторонами проекту, впевнена педагог.

У проекту з’явилися нові партнери

За словами Назара Озерянського, волонтерське обстеження також стало можливим завдяки лікарям клініки “Kinder Clinic“, які також готові й надалі періодично робити такі безкоштовні благодійні акції.

“Це така собі взаємодія приватних ініціатив громадян, що є вигідною і клініці, і садочку і дітям з їх батьками в першу чергу. Як громадський діяч і учасник проекту “Медичний десант” вважаю, що це неймовірно класно, коли ми не чекаємо змін “з гори”, а самі творимо зміни, в тому числі позитивним впливом на охорону здоров‘я дітей зокрема, не чекаючи чиєїсь допомоги. Я відверто радію тому, що співпраця з “Kinder Clinic” та дитсадком “Дім Реджіо” несе великий приклад, як акцентуватися на профілактиці і разом з тим розвивати корисний благородний бізнес в Україні”, – звертає увагу Назар Озерянський.

В свою чергу проект “Медичний десант” продовжує робити все можливе для добрих змін в державі, і в тому числі – у системі охорони здоров’я.

Made with